Ostry afrodyzjak – papryczka Chilli

Pikantność papryczek sprawia, że krew szybciej krąży, a do mózgu uwalniane są endorfiny odpowiedzialne u człowieka za poczucie szczęścia. Pobudzenie układu nerwowego idzie oczywiście w parze z podnieceniem innego rodzaju… Polecamy ciasteczka na ostro, właśnie z chilli oraz polewą czekoladową z cynamonem.

Przepis
Składniki: (8 porcji)
4 łyżki mąki;
1/2 łyżki kakao;
25 g masła;
1/3 drobno posiekanej tabliczki czekolady;
1/3 tabliczki czekolady w kostkach;
1/2 łyżki cynamonu;
odrobina posiekanego chilli (dosłownie szczypta, chyba że ktoś lubi naprawdę ostre, to wtedy 1/4 łyżeczki).

Wykonanie:
Produkty suche (czyli wszystkie oprócz chilli, masła i czekolady) mieszamy ze sobą w jednym naczyniu. Masło dodajemy w małych kawałkach, wsypujemy chilli i drobno posiekaną czekoladę, całość wyrabiamy palcami. Z uformowanej masy formułujemy następnie małe kulki, które lekko przygniatamy już na blasze. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 C. Ciasteczka możemy polać polewą czekoladową przygotowaną w kąpieli wodnej (podczas rozpuszczania czekolady dodajemy także 1/2 łyżki cynamonu, do zaostrzenia smaku).

Jak oceniasz ten wpis?

Najczęściej czytane

Weryfikacja wieku

Czy masz więcej niż 18 lat ?