Likier kakaowo-kawowy – alkoholowy afrodyzjak

Gorący, rozgrzewający napój o czekoladowym posmaku jest zazwyczaj najlepszym wyborem, jeśli chodzi o długie zimowe wieczory. Jednak nie tylko wtedy — kakao zawiera fenyloetyloaminę, która odpowiada za stany euforyczne, podobnie jak podczas przeżywania orgazmu. Ponadto wapń z mleka pomoże poprawić przepływ impulsów nerwowych, co z kolei czyni nas wrażliwszymi na dotyk. Dziś zaprezentujemy mocniejszą wersję tego napoju.

Likier kawowo-kakaowy

Składniki (na około 1 litr likieru):
o mleko w proszku (niebieskie) — 6 łyżeczek;
o cukier biały — 250 g;
o cukier waniliowy — 1 opakowanie;
o kawa zbożowa Inka — 5 łyżeczek;
o kakao — 6 łyżeczek;
o woda — 0,5 litra (lub mleko);
o wódka — 1/2 litra.

Zaczynamy od najprostszej rzeczy, czyli od zaparzenia kawy (przygotowujemy ją wedle uznania na mleku lub na wodzie, w proporcji 5 łyżeczek na pół litra ), którą następnie odstawiamy do ostudzenia. Kiedy napój będzie już letni, wlewamy do go miksera, a następnie dodajemy mleko w proszku i cukier wanilinowy. Powoli miksujemy. Następnie wsypujemy kakao, mieszamy. Na końcu dodajemy szklankę cukru i całość miksujemy. Do gotowej mieszanki dodajemy wódkę (przelewamy do miski/garnka stopniowo, jednocześnie cały czas miksując). Przecedzamy nasz napój i przelewamy do szklanej butelki. Gotowe! Likier możemy przechowywać w zwykłym barku, lodówka nie jest konieczna.

Jak oceniasz ten wpis?

Najczęściej czytane

Weryfikacja wieku

Czy masz więcej niż 18 lat ?