To wbrew pozorom jeden z najstarszych afrodyzjaków. Spożywanie miodu było szczególnie popularne w starożytnej Persji, gdzie świeżo upieczeni małżonkowie przez miesiąc od nabożeństwa pili ten złocisty przysmak (stąd zresztą tradycja „miesiąca miodowego”). Miód pobudzi nas do działania i zapewni mnóstwo sił niezbędnych do miłosnych igraszek. Proponujemy słodkie kulki właśnie z dodatkiem miodu oraz- masła orzechowego!
Przepis:
Składnik: (15 ciastek)
¾ szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki stołowe cukru ( + trochę cukru, który będzie podobny do obtaczania)
odrobina proszku do pieczenia (na oko, mniej niż pół łyżeczki)
szczypta soli (ale naprawdę mało)
2-3 łyżki stołowe masła orzechowego
3 łyżki stołowe miodu
jajko
30 g masła
Wykonanie:
Cukier i mąkę mieszamy ze sobą w misce, dodajemy do tego proszek do pieczenia i sól. Następnie zajmujemy się masą orzechową- miód, masło i masło orzechowe miksujemy delikatnie za pomocą miksera (oczywiście w osobnym pojemniku) aż osiągniemy kremową konsystencję. Następnie dodajemy jajko, również miksujemy, po czym przechodzimy do delikatnego wsypywania naszych suchych składników, które wymieszaliśmy wcześniej. Nie przestajemy miksować aż do połączenia wszystkich składników.
Z otrzymanego ciasta formujemy ręcznie małe kulki (możemy również większe, wedle uznania) i obtaczamy we wcześniej naszykowanym cukrze. Ciastka w takiej postaci umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 C, a następnie umieszczamy w nim nasze kulki na około 20 minut (to zależy od tego jakich rozmiarów kulki zrobimy). Po wyciągnięciu oczywiście odstawiamy do ostygnięcia.
redaktor serwisu StrefaPrzyjemnosci.pl
autorka książek dla dorosłych