Ostrygi już od wieków są uważane za doskonały afrodyzjak. Na męskie zmysły działają szczególnie podniecająco — dzieje się tak za sprawą dużej ilości cynku, który zawierają w sobie te owoce morza. Dzisiaj zaproponujemy ostrygi w wydaniu francuskim, z winegretem.
Przepis (porcja dla dwojga):
6 ostryg
Winegret:
1/2 łyżki octu balsamicznego;
1/2 łyżki soku z cytryny;
1 łyżka oliwy;
ewentualnie pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Zaczynamy od oczyszczenia ostryg, umycia ich i sprawdzenia, czy wszystkie są szczelnie zamknięte (inaczej możemy podejrzewać, że są zepsute). Następnie bierzemy nóż do ostryg i kuchenną ściereczkę. Kładziemy ostrygę wklęsłą częścią do dołu, wbijamy czubek noża w spojenie muszli i delikatnie przekręcamy w prawo do momentu otworzenia ostrygi. W dalszej kolejności wycinamy naszą ostrygę, przecinając mięsień. Osączamy, układamy z powrotem w muszlach. Osobno do małego garnka wlewamy oliwę, ocet i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia, po czym polewamy nasze ostrygi. Danie jest gotowe!
redaktor serwisu StrefaPrzyjemnosci.pl
autorka książek dla dorosłych