Afrodyzjaki – zioła i przyprawy

Afrodyzjaki – zioła i przyprawy

Jak oceniasz ten wpis?


Od zarania dziejów używano przypraw nie tylko do poprawy smaku potraw, jak to czynimy dziś. Niegdyś przyprawy miały służyć zupełnie innym celom. Niewielu z nas wie, że popularny w kuchni lubczyk stosowany był przez Rzymian i Greków jako afrodyzjak z najwyższej półki, a imbir i kardamon oraz ich działanie, jako skuteczny lek na potencję były opisane już w indyjskiej Kamasutrze. Warto zatem przewertować zawartość kuchennej półki z przyprawami i uzupełnić zapasy o te o szczególnych właściwościach.

Afrodyzjaki dla kobiet i mężczyzn

Kardamon — wyostrza zmysły, wspomaga trawienie i wzmacnia organizm, co ma niebagatelne znaczenie podczas seksu. Ten skuteczny afrodyzjak poleca się dodawać do deserów, kawy i herbaty. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych ma intensywny i świeży zapach.

Cynamon — ma działanie rozgrzewające. Stymuluje pracę mózgu, jest źródłem magnezu, żelaza i wapnia, dodaje energii seksualnej. Intensywny zapach pobudza zmysły, doskonale komponuje się z jabłkami, grzanym winem i kompotami. Polecamy stosowanie cynamonu również do kawy, tu znajdziecie nasz przepis.

Imbir — poprawia ukrwienie narządów płciowych i wspomaga erekcję. Jest polecany jako środek na potencję. Poprawia krążenie krwi. Jest źródłem potasu, magnezu i witaminy B6. Imbir dodajemy do potraw słodkich oraz słonych, jak również do mięsa.

Lubczyk — zwiększa pobudzenie seksualne dzięki dużej zawartości olejków eterycznych. Dodanie go do potrawy nadaje jej charakterystyczny smak zbliżony do bulionu, dzięki czemu z powodzeniem można stosować ten afrodyzjak w codziennym menu obiadowym.

Szafran — bardzo dobry lek na potencję. Zwiększa częstotliwość erekcji i pomaga mężczyznom cierpiącym na związane z nią zaburzenia. Szafran doskonale komponuje się z sosami, warzywami i owocami morza, które możemy podawać z ryżem lub makaronem.

Żeń-szeń — jest źródłem witamin, fosforu, cynku i żelaza. Ten znany od dawna w kulturach wschodnich afrodyzjak wzmacnia siły witalne i poprawia ukrwienie organizmu, w tym genitaliów. Stymuluje produkcję hormonu szczęścia, czyli endorfiny. Poleca się picie naparów z żeń-szenia i stosowanie go jako przyprawy. Charakterystyczny smak i zapach urozmaicą egzotyczne potrawy kuchni azjatyckiej.

Bazylia — bardzo skuteczny afrodyzjak dla kobiet, zdecydowanie wzmaga apetyt na seks. Nie poleca się go mężczyznom, gdyż działa moczopędnie i osłabia erekcję. Bazylię najlepiej łączyć z pomidorami i sałatkami. To doskonały dodatek do pizzy i zup.

Papryczki chilli — mają silne działanie uśmierzające ból. Stymulują mózg, by produkował więcej endorfin, oraz poprawiają ukrwienie narządów płciowych. Chilli jest źródłem witamin, głównie witaminy C. Przyprawa ta nie traci swoich właściwości nawet w trakcie suszenia i proszkowania. Poleca się jednak spożywanie papryczek chilli w potrawach, ponieważ jedzenie jej na surowo może osłabiać erekcję, a nawet być przyczyną impotencji.

Czosnek —bogaty w witaminy i cynk, stosowany jako lek na potencję, poprawia również jakość spermy. Poprzez niezwykle intensywny zapach silnie pobudza też zmysł powonienia. Sok zawarty w czosnku zawiera enzymy, które produkuje organizm kobiety w stanie silnego pobudzenia seksualnego, jest to więcc również doskonały afrodyzjak dla kobiet. Czosnek jest jedną z podstaw kuchni włoskiej, a przecież o włoskim temperamencie krążą legendy.

Przykładowe przepisy na dania zawierające skuteczne afrodyzjaki ukryte w przyprawach

Pesto z makaronem

Składniki:

Pęczek (doniczka) świeżej bazylii, 0,5 ząbka czosnku, 2 łyżki orzechów pinii (mogą być też orzechy włoskie lub pestki dyni), 10 g tartego parmezanu, 70 ml oliwy z oliwek, sól i pieprz, makaron.

Przygotowanie:

Gotujemy makaron w osolonej wodzie (mogą być rurki lub kolanka). Siekamy bazylię i czosnek, ścieramy parmezan na tarce. Orzechy prażymy na patelni. Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu. Można je też zblendować, aż do uzyskania pasty. Podajemy z makaronem, dla ozdoby dodajemy listek świeżej bazylii.

Lody z imbirem i cynamonem

Składniki:

Pudełko lodów o dowolnym smaku, imbir i cynamon, rurki deserowe, brzoskwinie w puszce, polewa czekoladowa.

Przygotowanie:

Nakładamy do pucharka dwie gałki lodów, dodajemy połówkę brzoskwini, wtykamy jedną lub dwie rurki deserowe, całość polewamy czekoladą i posypujemy szczyptą cynamonu i imbiru.

Najczęściej czytane
Reklama

Weryfikacja wieku

Czy masz więcej niż 18 lat ?