Co może być bardziej romantycznego od typowo francuskich muli w winie? Jak się okazuje, nie są one tak trudne w przygotowaniu, więc zachęcamy każdego!
Składniki:
Kilogram muli, 500 ml bulionu warzywnego, 500 ml białego wina, pół główki czosnku, 1 mała cebula, pieprz syczuański.
Najpierw przygotowujemy i oczyszczamy mule, po czym przekładamy je do miski i zalewamy bulionem. Następnie kroimy drobno cebulę i przerabiamy przez praskę czosnek, a potem wrzucamy oba produkty na patelnię i podsmażamy na oliwie. Kiedy cebula będzie już podsmażona, dodajemy mule i zalewamy winem, po czym przykrywamy pokrywką i dusimy. Czekamy do momentu otworzenia się małży; potem zdejmujemy pokrywkę, wykładamy mule na talerz i podajemy z lampką białego wina. Już na talerzu doprawiamy delikatnie solą i pieprzem syczuańskim, nadając im lekko cytrynowego aromatu.
redaktor serwisu StrefaPrzyjemnosci.pl
autorka książek dla dorosłych